Till Samhällsvetenskapsprogrammets hemsida
Vad skiljer samhällsprogrammet från de andra teoretiska programmen?
På samhällsprogrammet är fokus på att vi ska lära oss mycket om hur samhället och människor fungerar. Utifrån gedigna kunskaper i ämnen som samhällskunskap och historia, men också psykologi och filosofi reflekterar vi tillsammans över hur vi ska kunna utveckla och skapa ett gott och välmående samhälle. Vi arbetar ständigt med att hitta intressanta studiebesök och gästföreläsare, för att levandegöra undervisningen. Vi har intresserade, engagerade och öppna elever som gillar att umgås och plugga tillsammans. Det brukar vara en mycket fin och härlig stämning! Om man väljer att läsa matematik ett tredje år, får man samma behörighet som till exempel ekonomiprogrammet.
Vad kan man studera eller jobba med, efter att man gått samhällsprogrammet?
Allt möjligt! Vi har gamla samhällselever som numera studerar eller arbetar med till exempel statsvetenskap, juridik, ekonomi, politik, marknadsföring och kommunikation. De arbetar som psykolog, sjuksköterska, åklagare, polis, managementkonsult, socionom, hållbarhetsansvarig och mycket annat. Många av våra tidigare elever, som har läst vidare på universitet eller högskola, berättar att de har känt sig väl förberedda för vidare studier.
Vad gör man på lektionerna?
Det är oftast en stor variation! Ett vanligt upplägg är att kanske först få lyssna på en föreläsning, läsa en artikel, titta på ett klipp eller en dokumentär. Därefter är det ofta diskussioner, gruppuppgifter eller individuellt arbete. Alla lektioner är självklart lärarledda.
Hur ser ett vanligt schema ut?
Utgångspunkten är ett blockschema, där många ämnen har ett långt pass en gång i veckan. Det kan vara en förmiddag eller en eftermiddag, såklart med raster! Vissa ämnen som matematik och språk har kortare pass två gånger i veckan.
Vad är skillnaden mellan inriktningarna sam-sam och sam-beteende?
Går du sam-sam är fokus på hur samhället i stort fungerar. Du läser flera kurser samhällskunskap samt kurser som internationella relationer, internationell ekonomi och geografi. Väljer du sam-beteende är fokus mer på hur vi människor fungerar och människans roll i samhället. Du läser fler kurser psykologi och filosofi samt också kurser som sociologi och ledarskap.
Vilka kurser kan man välja till för utökad behörighet?
Ungefär hälften av våra samhällstreor brukar läsa ett tredje år matematik. Vi brukar även ha ett grupp elever som läser naturkunskap i två år.