Samhälls­vetenskaps­programmet

Inriktning Beteendevetenskap

Poängplan – Beteendevetenskap

På Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap kommer du att få lära dig om hur människor fungerar och hur individer beter sig i grupp. Utbildningen behandlar frågor såsom gruppsykologi, kommunikation och ledarskap.

Under utbildningen

Under utbildningen läser du många samhällsorienterade ämnen såsom historia, samhällskunskap och religionskunskap. Men du läser även kurser som sociologi, kommunikation och ledarskap och organisation, samt fördjupar dina kunskaper i psykologi och filosofi. Du kommer att läsa om, reflektera över, diskutera och analysera samspelet mellan samhälle och individ ur flera olika perspektiv. Utbildningen innehåller också praktiska moment, där du får undersöka hur grupper fungerar samt pröva på att utöva ledarskap. Genom hela utbildningen arbetar vi med en kombination av seminarier, fallstudier, föreläsningar, diskussioner och studiebesök.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt samhällsvetenskap och humaniora. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar, inom till exempel ekonomi, juridik och statsvetenskap. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Ekonomiprogrammet med inriktning juridik och Det Digitala Samhället.

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt andra år på skolan: Beteendevetenskap eller Samhällsvetenskap. Du kan välja till Matematik 3b.

Inriktning Samhällsvetenskap

Poängplan – Samhällsvetenskap

På Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällskunskap kommer du att få lära dig om hur människor fungerar i det stora samhället: i olika länder, kulturer och religioner. Utbildningen behandlar frågor såsom internationella relationer, retorik, miljö och jämställdhet.

Under utbildningen

Under utbildningen läser du många samhällsorienterade ämnen såsom historia, samhällskunskap och religionskunskap. Men du läser även kurser som internationella relationer, geografi och retorik samt fördjupningskurser i historia och samhällskunskap. Du kommer att läsa om, reflektera över, diskutera och analysera samhällsfrågor och på så sätt skaffa dig en ökad förståelse för vårt samhälle och dess komplexitet. Detta, kombinerat med kursen retorik, gör att du utvecklar ditt samhälleliga engagemang och din förmåga att kommunicera ett budskap.
Genom hela utbildningen arbetar vi med en kombination av seminarier, fallstudier, föreläsningar, diskussioner och studiebesök.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom framför allt samhällsvetenskap och humaniora. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar, inom till exempel ekonomi, juridik och statsvetenskap. Utbildningen ger dig samma högskolebehörighet som Ekonomiprogrammet med inriktning juridik och Det Digitala Samhället.

Valmöjligheter

Du väljer en av våra två inriktningar efter ditt andra år på skolan: Samhällsvetenskap eller Beteendevetenskap. Du kan välja till Matematik 3b.

Karin Elmquist

Biträdande rektor
Programchef SA

E-post: karin.elmquist

UI

Vad är
Samhälls­vetenskaps­programmet?

Liam – Samhällsvetenskapsprogrammet

Därför valde jag TEG
Jag valde TEG för att jag tyckte att det fanns en välkomnande och samtidigt professionell känsla på skolan. Allt i lokalerna kändes väl omhändertaget och det skapade en skön miljö som jag gärna ville vistas i.

Därför valde jag programmet
Jag har länge haft historia som mitt favoritämne i skolan och har ofta föredragit grundskolans övriga SO-ämnen. Samhällsprogrammet skulle ge mig möjligheten att fortsätta plugga och utveckla mina kunskaper inom dessa områden, medan det också skulle ge mig friheten att välja specifik inriktning och individuella val senare. Dessutom ger samhällsprogrammet en bred behörighet för dem som väljer att plugga vidare, och det var positivt för mig då jag ännu inte hade en jätteklar bild på vad jag ville göra efter gymnasiet.

Det bästa med TEG
Det bästa med TEG för mig är personalen! Alla lärare gör lektionerna intressanta och lägger upp dem väldigt väl. Kontakten mellan elev och lärare/annan personal på skolan fungerar hur bra som helst vare sig man mejlar dem eller om man vill prata med dem direkt. Det känns verkligen som all personal vill det bästa för eleverna och försöker alltid göra det de kan för att hjälpa till.

Det bästa med programmet
Det bästa med programmet för mig är att jag får studera de ämnen jag tycker om tillsammans med andra som delar samma intressen i skolan. I grundskolan är det inte alla som tycker om samma ämnen så det kan vara svårt att hitta en gemensam passion, men eftersom många på linjen intresserar sig för samma saker i skolan blir det lättare att diskutera och utveckla kunskaper inom de ämnen vi studerar.

Ett bra minne från gymnasietiden
Ett av mina favoritminnen från min gymnasietid var när hela klassen gjorde saker tillsammans under de sista veckorna i årskurs 1, som att vi exempelvis gick på en musikal och hade en guidad tur på konstmuseum. Utflykterna gav oss en chans att ha delade upplevelser som klass utanför skolan som vi kunde tänka tillbaka till och det förstärkte verkligen klasskänslan och sambandet vi hade till varandra.

Tips till de som nu ska välja gymnasium
Att välja en linje och gymnasium som man tror att man kommer njuta samt lära sig av är viktigt, så att man inte bara tänker på vad man ska/känner att man måste göra efter studenten. Man lever under gymnasieåren också, så det är minst liär det kommer till att välja. Den har alltid rätt.