Det Digitala Samhället
Poängplan – Det digitala samhället
Vad du vill
Du vill studera vidare på högskola!
Du tycker om att kommunicera!
Du är intresserad av samhällsämnena och journalistik!
Du tycker om digital bildbehandling, film och foto!
Då passar Det Digitala Samhället dig!
Under utbildningen
Under utbildningen får du lära dig hur man kommunicerar med text och bild, grunderna medieproduktion, journalistik, foto, film, digital bildbehandling, grafisk design och layout. På det här programmet finns det extra stor valfrihet, då du själv väljer vilka tre ämnen som du sen önskar fördjupa dig i: film, foto, reklam, matematik, moderna språk eller entreprenörskap (en kurs där du startar ett eget UF-företag). På programmet får du även kunskaper om hur konst, politik, historia och kultur formar och påverkar vårt samhälle idag och historiskt.
Efter utbildningen
Efter utbildningen är du väl förberedd för högskolestudier inom både media, kommunikation och samhällsvetenskapliga utbildningar. Väljer du dessutom till Matematik 3b blir du behörig till ännu fler utbildningar. Våra tidigare elever från Det Digitala Samhället studerar vidare inom många olika områden. Några exempel på yrken som de har idag är stadsplanerare, medieproducent, art director, läkare, grafisk designer, polis, barnmorska, kommunikatör, politisk sekreterare, digital marknadsföringsspecialist, front end-utvecklare, gymnasielärare och civilekonom.
Valmöjligheter
På Det Digitala Samhället har du stor frihet att påverka innehållet i programmet! Du läser alla de viktiga kurserna som du behöver för att få behörighet till universitet och högskola. Du väljer minst tre av kurserna Entreprenörskap och företagande, Foto 1, Film- och tv-produktion 1, Journalistik, reklam och information 1, Matematik 3b och Moderna språk.
När du ska söka till Det Digitala Samhället
På gyantagningen.se väljer du först Estetiska programmet. Där väljer du sedan Det Digitala Samhället. Det Digitala Samhället är en utbildning som är baserad på det estetiska programmet, inriktning estetik och medier.
På Digitala Samhällets Mediespelare hittar du film, foto, journalistik som vi producerar i våra kurser.
Många yrkesgrupper kommunicerar via medier och
behöver ha förståelse för hur kommunikation med foto,
film och layout skapas och används. Medieskapare måste både förstå viktiga samhällsfrågor och hur medier
fungerar för att nå fram med sitt budskap. Är du intresserad av samhällskunskap och media och
hur de båda interagerar och påverkar varandra? Är du
intresserad av att uttrycka dig genom film, foto eller grafisk design? Då är Det Digitala Samhället – ett program som ger samma behörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet – en utbildning
för dig!
Sigrid – Det Digitala Samhället
Därför valde jag TEG
Först visste jag inget om skolan utan jag följde med en kompis på det öppna huset. Men när jag kom hit, och fick prata med jättetrevliga lärare och äta av den goda maten så upplevde jag att det var den bästa skolan för mig utifrån alla andra öppna hus jag tidigare varit på. Skolan hade en trivsam atmosfär.
Därför valde jag programmet
Jag tänkte att det inte fanns någon passande linje för mig eftersom TEG verkade som en ”pluggskola” och jag ville göra något mer praktiskt. Men när jag fick höra om det Digitala Samhället så kändes upplägget med praktiska och teoretiska kurser jättebra för mig som var väldigt skoltrött efter nian och egentligen bara ville göra något som jag tycker är kul. Dig-sam var då perfekt eftersom jag får ha kul samtidigt som jag får en stabil framtid med väldigt bred behörighet.
Det bästa med TEG
Det bästa med teg är nog delvis alla lärare som man tydligt märker är här för elevens skull och hjälper till att anpassa undervisningen så den passar för alla. Jag tycker också väldigt mycket om hur trevliga alla elever är mot varandra, och att alla oavsett linje är något likasinnade. Därför är det väldigt lätt att hitta nya kompisar, vilket jag älskar.
Det bästa med programmet
Det bästa med det digitala samhället är att det är en rätt så unik linje som andra skolor inte riktigt har. Därför upptäckte jag ganska snabbt att alla i min klass liknar varandra på ett eller annat sätt. Alla är här för ungefär samma anledning eftersom alla delar liknande intressen.
Ett bra minne från gymnasietiden
Hela ettan är egentligen ett bra minne för mig. Det var ett otroligt roligt år där jag fick lära känna dem som jag nu kallar för bästa kompisar. Lärarna fick mig att bli taggad på skolan och de väckte intresse hos mig för olika ämnen. Till exempel matte eller historia som jag förut avskydde är nu något som jag ser fram emot. Lärarna gör verkligen hela ämnet, och tillsammans med en härlig klass så blir gymnasietiden mycket roligare.
Tips till de som nu ska välja gymnasium
Jag började på TEG med att knappt känna någon, speciellt ingen i min klass, till att nu känna väldigt många. Så ett bra tips till dig som börjar gymnasiet är verkligen att gå din egen väg och välja vad du själv vill för att du alltid kommer hitta bra mä.